Вівторок, 19 Березня, 2024

Чи зможе губернатор викорінити лісову корупцію

Боротьба з корупцією в лісгоспах вийшла за межі слідчих кабінетів і підняла бурю народного обурення. Потім ця буря організувалася і прийняла керований вид. Організованим фронтом виступили активісти, громадські організації, сектор «лісових» питань взяла на себе громадська організація «Потон» – всеукраїнська громадська організація, керівником якої є Павло Онищенко. Далі на kharkovyes.

Харківські активісти цієї організації здобули повагу серед народу, наводили страх на «чорних лісорубів» своїми рейдами, зупиняли автомобілі з контрафактним лісом. Представники організації домоглися зустрічі з губернатором Олексієм Кучером, що, ймовірно, простимулювало голову ХОДА впритул зайнятися складними питаннями. Адже крім чорних лісорубів на місцях виявилася корупційний ланцюжок в правоохоронних органах. Проблема харківської лісової мафії перебувати на особистому контролі Президента, рівень свавілля зашкалював настільки, що треба було приймати радикальні дії. Олексій Кучер взяв на себе частину зобов’язань на цьому фронті, заявивши, що буде займатися чищенням в рядах поліції, щодо якої активісти не соромляться публічно проголошувати прямі звинувачення.

«Я пообіцяв усім, що вони будуть сидіти. Особи, які будуть покривати «чорних лісорубів», правоохоронці – вони всі будуть сидіти. Якщо хтось не бачить можливості в собі припинити це покривання, йому краще просто звільнитися, піти з правоохоронних органів», – промовив голова ХОДА.

У кримінальному провадженні перебуває вже кілька справ стосовно колишнього керівництва харківських лісгоспів, але глобально це не припиняє нелегальні вирубки повз державну казну. Минулого тижня губернатор зробив спроби з боку ХОДА організуватися проти «лісової мафії». Це стало ключовою темою на нараді Олексія Кучера з керівниками територіальних органів влади в Харківській області. Відкриваючи захід, Олексій Кучер нагадав, що в день свого призначення визначив  ключові пріоритети в роботі – це боротьба з корупцією, залучення інвестицій та поліпшення екологічного стану в регіоні.

Було внесено пропозицію про створення спеціальної групи. За пропозицією керівника області в групу повинні ввійти керівники правоохоронних органів, зокрема, Нацполіціі і обласного управління лісового та мисливського господарства.

 «Ми ведемо боротьбу з вирубкою лісів. Вже зараз можна констатувати, що тієї системної незаконної вирубки, яка була в області раніше, вже немає. Є певні епізодичні стихійні приклади. Разом з тим я публічно брав на себе відповідальність, що ми на 100% припинимо це ганебне явище. І зараз його теж підтверджую, – сказав Олексій Кучер. – Були звільнені відповідні чиновники, і дуже багато повідомлень про підозру на сьогодні вже вручені. Дехто вже знаходиться під судом в статусі обвинуваченого. І я хочу, щоб чітко все почули, що так буде з кожним, хто займається подібною незаконною діяльністю».

Заступник начальника Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства Ігор Тимочко, який привів дані про порушення, які виявили в лісовому господарстві області за останній рік.

«Було виявлено 497 випадків незаконної заготівлі деревини. Загальна сума збитку склала 351 млн. грн. З цих 497 випадків 355 передані в правоохоронні органи, відкрито 45 кримінальних справ … Після проведених ревізій звільнили 4-х керівників державних підприємств – Куп’янського, Чугуївського, Вовчанського і Красноградського  та директора Гутянського лісгоспу Віктора Сису.

 «Необхідно створити робочу групу, куди будуть залучені і працівники поліції, і лісового господарства. Бажано, щоб вона була створена на рівні керівництва відомств», – підсумував голова ХОДА Олексій Кучер.

.,.,.,.