П’ятниця, 29 Березня, 2024

Харків може стати Конституційною столицею України

Реформи в Україні тривають, і будуть відбуватися. Новий склад влади запустив багато реформ і почав кардинальні дії по багатьох напрямках. Це факт – наскільки ці реформи правильні і корисні – покаже час. Але країна змінитися за пару років швидше, ніж за попередній десяток років – такий історичний період, пише kharkovyes.com.ua.

Харків виявився на гребені деяких реформ, в сфері діджиталізаціі заслуговує права право називатися ІТ- столицею. Лідирує в освітніх і громадських проектах, а тепер ще може затвердити статус юридично-правничої столиці України.
До Харкова може бути перенесений Конституційний суд. Ідея обговорювалася в приватних ініціативах і поступово набула форми офіційної пропозиції. На зустрічі з журналістами в Києві Федір Веніславський, який є представником Президента в Конституційному суді, повідомив про те, що виступає за ідею перенесення до Харкова Конституційного Суду. Ще не відомо – чи було це ініціативою Президента Володимира Зеленського або когось  з його радників – але харків’янам згодом буде цікаво дізнатися, хто стояв за таким значущим для міста рішенням.

А ідея перенесення має вельми переконливі доводи. Найголовніший аспект питання – це необхідність дистанціювати вищих суддів від зайвого особистого спілкування з зацікавленими персонами в тому чи іншому рішенні. Київ місто велике, але всі ми розуміємо, що досить не великий круг тих місць дозвілля та шопінгу, в яких можуть перетинатися високопоставлені особи країни.

Це перший аспект. Представник Президента фактично так і сказав:

«Саме в Харкові Конституційний суд буде дистанційований від центрів політичної влади. Зокрема, від політичних сил, які, на жаль, поки впливають на суддів Конституційного суду. Суддів, які, за нашою інформацією радяться як їм голосувати або не голосувати за те чи інше рішення», – заявив Веніславський.

Другий аспект, який підкреслив Веніславський – стосується саме Харкова.

На його думку, Харків є містом, який найкраще підходить для роботи Конституційного суду, будучи потужним юридичним центром України. Веніславський навіть вжив словосполучення «Харків – це юридична столиця»

«Я вважаю, що ініціатива досить обґрунтованою. Це закономірне питання, чому саме до Харкова. Тому що саме Харків ще з радянського союзу це завжди був потужний юридичний центр. Один з трьох потужних юридичних вузів був саме Харківський юридичний інститут на той момент. Це давні традиції і наукова школа »- додав він.

Наскільки це реально? Процес отримав офіційний запуск – справа в тому, що група депутатів Верховної Ради подали законопроект №3300 про внесення зміни до закону «Про Конституційний Суд України». Законопроект уже зареєстрований секретаріатом Верховної Ради України. У початковому тексті цього законопроекту міститися фрази про перенесення про перенесення Суду з Києва до Харкова, що мотивується необхідністю підвищити незалежність суду.

.,.,.,.