П’ятниця, 29 Березня, 2024

Прикордонники і поліція готуються до великоднього напливу

Прикордонники Харківщини готуються до посиленого режиму роботи на великодні дні на єдиному, що залишився пункті пропуску «Гоптівка». Далі на kharkovyes.

Навіть не дивлячись на суворі обмежувальні заходи і вимоги обов’язкової обсервації, прикордонники прогнозують повернення в Україну з території Росії всього до 200 тисяч людей. В основному, це члени сімей, у яких подружжя громадяни різних країн плюс вахтові робітники, які повертаються додому на великодні свята. Але не всі бажаючі повернутися в Україну зможуть це зробити, оскільки через єдиний КПП в області пропускають тільки на особистих автомобілях. Потрапити в Україну на маршрутці або пішки неможливо. І якщо громадяни України можуть в’їжджати вільно, то іноземці – тільки якщо вони відносяться до певних категорій. Це відноситься, зокрема, до людей, які мають або посвідку на проживання в Україні, або чоловік є громадянином України. Правила перетину кордону посилила не тільки Україна, але і суміжна сторона: вона теж не пускає на свою територію іноземців, в тому числі і українців, за винятком аналогічних категорій.

«На свята наплив українців, які в’їжджають на нашу територію, можливий. Наскільки виросте транспортний потік, прогнозувати складно. Думаю, що через обмеження – не набагато, – каже Юрій Трубачов.  У будь-якому випадку ми до цього готові. Незважаючи на те, що з десяти пунктів пропуску на Харківщині зараз діє тільки один, штат співробітників Держприкордонслужби не зменшать», – повідомляє представник Східного регіонального управління митниці Юрій Трубачов.

Оскільки люди можуть слідувати і в Полтавську, і в Донецьку, і в Дніпропетровську області, до питання контролю в’їжджаючих громадян підключилося і обласне управління поліції.

Всіх, хто в’їжджає в Україну відправляють на 14-денну обсервацію, яку вони повинні проходити на території власних областей. Мешканців Харківщини планують розміщувати на території районів їх постійного проживання. Також розробляється план розміщення в’їжджають в область на території тих регіонів, куди вони направляються.

Начальник ГУ Національної поліції України в Харківській області Валерій Сокуренко запевнив:

«Якщо нам доведеться супроводжувати громадян Донецької, Луганської, Полтавської, Дніпропетровської та інших областей, то до такої роботи ми готові. Ми контактували з керівництвом сусідніх областей і домовилися, що супроводжуємо осіб до кордону, наприклад, Полтавської області. А там відповідне управління зустрічає і супроводжує їх далі. Рішення – за міністром інфраструктури. Ми готові», – зазначає Валерій Сокуренко.

.,.,.,.