П’ятниця, 29 Березня, 2024

Прокуратура проти ядерників ХФТІ

Не встигли порадіти оптимістичним публікаціям, про те, як харківські вчені ядерники створюють єдиний в світі проект специфічного реактора джерела нейронів, як правоохоронці нагадали про справу, порушену 18 липня 2019 року по факту зловживання владою. Дуже дивна річ, у вічі впадає, перш за все, мізерно мала сума підозри у вчиненні правопорушення, яка становить всього лише 74 тисячі гривень. У порівнянні з 70 мільйонами доларів, перерахованими американською стороною на розробку проекту, виготовлення реактора і закупівлю «ядерного палива», пише kharkovyes.com.ua.

Звичайно ж, щедрість «наших старших демократичних братів» завжди насторожує розсудливих людей. Як виявилося, не обійшлося без підступу від американців і на цей раз. Натомість на зобов’язання фінансування американці зажадали, щоб Україна віддала їм весь наявний високозбагачений уран. Втім, ця умову було оголошено ще під час президентства Януковича, але до сих пір викликає сумніви у фахівців про доцільність такого обміну.

Чи пов’язано посилена увага прокуратури з цією угодою і американськими грошима?

За попередніми даними це стосується проекту розробок технологій для АЕС України. Під час досудового розслідування встановлено, що в 2016 – 2019 роках співробітники НТК «Ядерний паливний цикл ННЦ« Харківський фізико-технічний інститут» виконували роботи за договорами з відокремленими підрозділами ДП «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» склали кошторис з порушеннями вимог прийнятих нормативних документів .

За підозрою в розтраті 74 тис. грн. Жовтневий суд Харкова наклав арешт на вилучені під час обшуку документи національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут». Документи були вилучені. Згодом прокураторі це здалося недостатнім, і слідчі звернулися до суду за дозволом вилучити фактично всі бухгалтерські документи за три останні роки, що мають відношення до цих договорів. Крім цього було накладено арешт ще на документацію ще 18 договорів. Всього обсяг уже досяг за описом близько 200 документів. Слідчі дії тривають.

А співробітники провідного ядерного інституту сподіваються, що це ніяк не вплине на доопрацювання реактора джерела нейронів, американська сторона ще протягом двох років після його запуску буде фінансувати дослідження. Генеральний директор ННЦ «Харківський фізико-технічний інститут» (ХФТІ) Іван Неклюдов підкреслює його унікальність:

«Це нове джерело з так званої підкритичній збіркою, яка буде прообразом найбезпечнішого ядерного реактора майбутнього. Це джерело буде широко використовуватися в ядерній сфері та медицині».

.,.,.,.