Четвер, 28 Березня, 2024

Прибуття карантинного літака з Уханю в Харків стало випробуванням

Евакуація громадян України з епіцентру епідемії, прямо з китайського Уханю стала тестом, як для офіційних структур, так і для громадянського суспільства. Далі на kharkovyes.

По-перше неординарність ситуації виявила слабкий рівень підготовленості та взаємодії структур МНС, медичних установ і органів влади. Маршрут евакуації по території України і місця карантину доводилося організовувати «на ходу» в перебігу декількох днів. Готових відпрацьованих алгоритмів не виявилося, а приліт першого літака після оголошення епідемії з Китаю до Києва взагалі шокував громадськість. «Експертна група» з двох осіб без масок, в звичайному одязі, з єдиним дистанційним термометром, зобразила процедуру перевірки температури,  не обмежуючи рух пасажирів до загальних потоків до прикордонних стійок.

Цього разу рейс «СкайАпа» прилітав до Харкова і прилітав з самого епіцентру загадкової трагедії. Можливо, алгоритм карантину став несподіванкою для всіх місцевих структур, тому для наведення порядку і чіткості в цьому питанні в аеропорт прибув сам губернатор. Присутність чиновника високого рангу мало не допустити нехлюйство і імітацію діяльності евакуаційних бригад.

Злий рок переслідував пасажирів цього рейсу. Нерви вимотувало  те, що літак два години літав колами навколо Харкова, оскільки був сильний туман і в кінцевому підсумку зробив посадку в Києві, де був дозаправлений.

За словами голови ХОДА люди що прибули пройшли потрійний контроль, ймовірно, він мав на увазі, що перший раз пасажири були оглянуті при посадці китайськими медиками. Перевірка з китайської сторони проводилася ретельно – про це свідчить те, що чотири людини не були допущені на борт навіть при наявності квитків.

Всього до полудня після кількох додаткових годин страждань в небесах прибуло 48 українців і 29 іноземців. Всім їм доведеться споглядати краси дикої полтавської провінції, в якийсь локації санаторного типу під Новими Санжарами. Ймовірно громадянам Чорногорії, Ізраїлю, Аргентини, Панами і іншим буде цікаво ознайомитися з пейзажами Полтавщини та інсталяціями архітектури з радянських часів. Судячи з усього, підготовкою  «карантинних баз» українські структури не займалися, тепер це стане для них професійним викликом.

Неприємною виявилася ситуація, коли в соцмережах почалися масові провокації з закликами блокувати аеропорт і блокувати дороги автобусам з прибулими людьми. Поліція вже побачила в цьому ознаки політичної провокації з використанням бот-акаунтів, але, на жаль, цю ідею облайкало сотні звичайних користувачів.

.,.,.,.