Четвер, 28 Березня, 2024

Судові позови міськради за маршала Жукова

Перед новорічними святами, схоже, сторони глобального конфлікту вирішили перепочити, пише kharkovyes.com.ua. Адміністративний окружний суд Києва вчора оголосив «новорічні канікули» до 9 січня 2020 року у розгляді позову харківської мерії проти Інституту національної пам’яті. Боротьба міського голови за повернення старої назви проспекту ім’ям маршала Жукова несе під собою ймовірно і політичну, і особисте емоційне забарвлення. Позов вийшов за межі судового розгляду, коли Геннадій Кернес оголосив до цього своє особисте ставлення, яке кілька разів озвучив керівник департаменту міськради по зв’язкам з громадськістю Юрій Сидоренко:

«Інститут національної пам’яті лізе не в свою справу, це нам вирішувати, чиїми прізвищами називати наші вулиці, це справа виключно місцевої громади».

Щось, схоже, з циклу «Київ нам не указ». Також міський голова ігнорує вимоги громадських організацій рішуче виконувати закон про декомунізацію і робити «десовєтизацію» міста. Конфлікт дійшов влітку до фізичних протистоянь радикальних активістів з поліцією біля погруддя Жукову і представниками політичних сил, прихильників «проросійської» ідеології. Бюст був знищений 2 червня молодими активістами кількох радикально-патріотичних організацій, а міськрада приступив до його відновлення і 19 червня на сесії проголосували за повернення проспекту Григоренка старої назви ім’ям Жукова.

10 вересня адмінсуд Харкова скасував рішення про повернення «радянської» назви, але це стало тільки початком нового ланцюжка судових тяжб. Крім цього мерія Харкова в позові вимагає зобов’язати Кабінет міністрів скласти список особистостей, які відзначилися при визволенні України від гітлерівців. Це тільки додало спеку в дискусії. «Жуков не від гітлерівців нас звільняв, а звільняв Україну від українців, кривавий маршал» – ось таке формулювання нагнітало пристрасті з боку опонентів Кернеса.

Що ж змінилося в розкладі учасників судових розглядів? В інституті національної пам’яті змінився керівник. Але колишній керівник В’ячеслав В’ятрович стверджує, що це ніяк не вплине на роботу інституту, ідеологічний вектор діяльності його залишиться незмінним.

Чи можна розцінювати питання з проспектом Жукова як політичну комбінацію нинішнього керівництва міста з видом на прийдешні вибори, щоб залучати цим питанням до себе електорат – покаже час.

.,.,.,.