П’ятниця, 29 Березня, 2024

Справжній цирк, точніше зоопарк. Чому під час пандемії виділяють мільйони на розваги?

Останнім часом Харківський міський голова Геннадій Кернес активно намагається залучити кошти до міського бюджету за рахунок як держави так і бізнесу. Та чи є такі запити обґрунтованими, адже в той же час місто продовжує відкривати нові тендери на закупівлі неактуальних зараз проектів, замість того, щоб перейматися здоров’ям містян. Отже, нумо розбиратись на kharkovyes.

«Дайте грошей!»

У своєму зверненні до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та спікера Парламенту Дмитра Разумкова Кернес заявив про те, що через введені карантинні обмеження у Харкові скоротилося виробництво й інша господарська діяльність і бюджет міста недоотримає близько 15-ти відсотків доходів. Це, звісно, має під собою підстави, багато закладів закриті, люди не працюють, отже немає грошей і податкових зборів, з яких формується міська казна.

Але цікавий інший факт: в той самий час місто, а саме Комунальне підприємство «Харківський зоопарк» оголошує тендери на будівництво великої кількості об’єктів інфраструктури для багатостраждального зоопарку, на загальну суму у понад  150 мільйонів гривень! До переліку цих об’єктів входять туалет за 6 мільйонів, будиночки для пінгвінів за 90(!), і ще по 30 мільйонів гривень на зерносховище і спецкухню. 

Скільки йде на протидію коронавірусу?

З того моменту, як в Україні запроваджений карантин, з міського бюджету виділили 60 мільйонів гривень на закупівлю апаратів ШВЛ (20 штук), масок, дезінфікуючих засобів і ліків. Здавалося б, добра справа, але: у Запоріжжі ті самі 20 апаратів ШВЛ та 20 моніторів придбали за 16 мільйонів, в той час як у Харкові тільки на апарати виділили 24 мільйони від загальної суми. Так, у тому ж Запоріжжі загально на боротьбу із коронавірусом виділили вже 100 мільйонів гривень, у Одесі – 142, ці цифри у 2-3 рази вищі за харківські, і ще відмінність у тому, що в інших містах вирішили поки не чіпати резервний фонд, тоді як у нас з нього взяли третину виділених коштів.

В інших містах, наприклад у Львові, для допомоги також залучають бізнес, там вже розпочали видавати премії медпрацівникам, а також тестувати на коронавірус усіх працівників комунальних підприємств, транспортників і медперсонал. Натомість у Харкові, де вже також нібито є експрес тести, куплені Ярославським, масові перевірки досі не проводяться.

Багато експертів, зокрема з Харківського антикорупційного центру, наголошують на тому, що міський голова усіма силами намагається завершити багаторічну реконструкцію зоопарку до місцевих виборів, що мають відбутися восени. Однак, з плином часу і розвитком епідеміологічної ситуації в Україні, все більше обурення викликає факт зовсім нераціональної витрати коштів, особливо коли йдеться про здоров’я людей.

Доволі іронічно на цьому тлі виглядає нещодавня заява Геннадія Кернеса про те, що цей рік має стати «роком медицини» у Харкові. 

.,.,.,.